VRANA I MAČKA

Neubičajeno dosadan vikend u Bosni – najistočnijoj zemlji na zapadu i najzapadnijoj na istoku.

Glavna sportska vijest je još jedan titanski fudbalski susret nade između Portugala i Bosne i Hercegovine, a politička epski sukob  – vrane i mačke u Ferhadiji.

Ako Google pozovemo u pomoć, i uporedimo neuporedivo, vidjet ćemo začas da nas je u istoriji jedino Srbija zajebala više puta od Portugala. 

Okršaj mačke i vrane (od ranije poznatih organima gonjenja) dodatno je usložnio ionako komplicirane političke odnose u političkoj Čaršiji i Starom Gradu. Glasačko tijelo podignuto je na noge jer, po svoj prilici, slijede vanredni izbori za novog starogradskog načelnika. U moru političkih subjekata današnja istorijska borba mačke i (ne miša) vrane, simulacija je dva sučeljena politička bloka. Po običaju jedni građani (glasači) su na (desnoj) strani vrane, a drugi na (lijevoj) strani mačke.

Državni aparat: vatrogasci, hitna pomoć i policajci nisu, za sada, reagovali prilikom ovog međuživotinjskog incidenta – ako izumemo intervenciju policije koja se već herojski iskazala stavljajući lisice (one čelične – ne treba nam još jedna životinja u tekstu) još uvijek aktuelnom načelniku i bivšem gradonačelniku prilikom nedavnih hapšenja.

Očekuje se Schmidtova zabrinutost ovim povodom kako ne bi došlo do eskalacije i dodatnog kompliciranja ovog neugodnog i, nadasve, nepotrebnog sukoba.

Očekivano SDA i Trojka su na različitim stranama. SDA je na svojoj, a Trojka na svojoj strani iako se, s vremena na vrijeme, može izvući i suprotan zaključak, ma koliko to izgledalo nelogično.

Iz dobro obaviještenih čaršijskih izvora saznajem da je ovaj sukob, vjerovatno plod ranijih nesuglasica, za sada, prekinut intervencijom međunarodne zajednice i da je trenutno stanje – bez pobjednika, ali da se kampanja mobiliziranja mačaka i vrana po mahalama munjevito širi i da se u izbornim štabovima ubrzano brusi strategija.

Vrane, slijedeći svoj genetski kod, odlučile su da ne  vade oči jedna drugoj, a mačke svoju pobjedničku strategiju razvijaju, kako se da i pretpostaviti – na lukavosti.

Primjetno je pojačano timsko okupljanje osvetoljubivih vrana na obližnjim krovovima. Avijacija je njihova prednost.

Mačke prevladavaju svoju individualnost, provociraju i mobiliziraju se u podzemlju. Računaju na pomoć brojnih dilbera nargilaša mehka srca po kojima je Stari Grad nadaleko poznat.

Zalazimo u još jednu neizvjesnu sarajevsku noć punu nasilja i nasilnika, ne želeći da shvatimo da se politika u ovom gradu i ovoj zemlji najčešće vodi željom za fizičkom eliminacijom političkih protivnika.

Hajd zdravo, odoh navijati.

avdijahasanovic
Rođen 1964.godine; dipl. orijentalista, magistrirao i doktorirao na FPN Sarajevo...

Komentariši